American Airlines schikt in strijd rond aanslagen 9/11

door:
Luchtvaartmaatschappij American Airlines en financieel dienstverlener Cantor Fitzgerald zijn na een langlopende juridische strijd tot een schikking gekomen. Het financieel bedrijf verloor op de dag van de aanslagen op de Twin Towers 658 van zijn duizend werknemers. De werknemers van Cantor Fitzgerald kwamen om het leven toen een gekaapt vliegtuig in het World Trade Center vloog. Er kwamen in totaal 2977 mensen om bij de aanslagen van Al Qaida.

Het hoofdkantoor van Cantor Fitzgerald bevond zich op de hoogste verdiepingen van de noordelijke toren van het World Trade Center. De noordelijke toren werd om 8.46 uur Amerikaanse tijd geraakt door een gekaapt passagierstoestel van American Airlines. Bij de inslag onstond er door de hoge hoeveelheid kerosine in de tanks van het vliegtuig een explosie. Een deel van de noordelijke toren vloog in brand. De toren stortte na 102 minuten in brand te hebben gestaan om 10.28 uur in. Iedereen die zich op dat moment in de toren bevond, is om het leven gekomen.

Cantor Fitzgerald beschuldigde American Airlines van nalatigheid. Het bedrijf had steken laten vallen op het gebied van beveiliging. De kapers zijn op het vliegtuig toegelaten. American Airlines had dit moeten voorkomen. De vliegtuigmaatschappij verweerd zich hiertegen door te stellen dat het een dergelijke aanval niet had kunnen zien aankomen en dat het aan de veiligheidsregels had voldaan.

De zaak zou in januari voor het gerecht komen. Als de zaak voor het gerecht zou zijn gekomen zou het voor het eerst in de geschiedenis van de aanslagen zijn, dat er juridisch getoetst zou worden of de luchtvaartmaatschappij schuld aan de aanslagen zou hebben. Echter dit zal niet het geval zijn want, de twee bedrijven hebben een schikking getroffen. Volgens John F. Stoviak, advocaat van Cantor Fitzgerald, hebben de bedrijven een akkoord over de voorwaarden van de schikking bereikt. Tevens bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij de schikking, maar benadrukt dat American Airlines niet aansprakelijk is.

Onder welke voorwaarden er is geschikt, is nog onduidelijk. de advocaten verwachten dat het bekend wordt gemaakt als de deal rond is. Volgens New York Times heeft het bedrijf een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar geeist, maar had dit al eerder dit jaar verlaagd naar een bedrag rond 500 miljoen dollar