Opgeslagen!
opgeslagen artikelen
0

Canada: Het nieuwe cannabisparadijs

Sureyya Soycicek - Bij de verkiezingen van 19 oktober 2015 leidde de huidige premier van Canada, Justin Pierre James Trudeau, de liberale partij naar de overwinning. Hij maakte een verkiezingsbelofte wat het hart van menig stoner sneller deed kloppen: het legaliseren van het gebruik van cannabis. In april 2017 werd de daad bij het woord gevoegd en diende hij een wetsvoorstel in.

Volgens de nieuwe wet mogen Canadezen ouder dan 18 jaar, tot 30 gram gedroogde of (voor de liefhebber) verse cannabis in hun bezit hebben. Ook is het toegestaan om maximaal vier plantjes te kweken in hun woning. Als dat te veel moeite kost, is er ook nog de optie om wiet te kopen bij een vergunde koper. 

Met het indienen van deze wet hoopt Trudeau de winsten uit de handen van criminelen en de marihuana uit de handen van jongeren te houden. Daarnaast wil de regering de belastingopbrengsten besteden aan voorlichting over drugsgebruik en behandeling van verslaving (de ironie). ‘Doel van de wetgeving die we vandaag introduceren is om de toegang tot cannabis te legaliseren, strikt te reguleren en de toegang te beperken’, aldus Bill Blair, die de totstandkoming van de wet heeft begeleid. 

Veel mensen hebben een wat pragmatische houding tegenover drugs. Dit houdt in, dat wanneer het onderwerp aan bod komt, er vrij snel een associatie gemaakt wordt met criminaliteit. Dit zal, zacht gezegd, negatieve gevoelens opwekken die de gedachte van wietlegalisatie al helemaal onverteerbaar maken. Conservatief gedachtegoed waar onze progressieve Trudeau en zijn partij anders over denken. 

De liberale partij is van mening dat het verbieden van marihuana niet leidt tot de gewenste gevolgen, het zou juist averechts werken. Het voorkomt volgens de partij namelijk niet dat jongeren drugs gebruiken en het maakt het land niet veiliger. Daarnaast eindigen steeds meer Canadezen met een strafblad door een onbenullige overtreding: het bezit van een paar grammetjes van deze magische plant. Het arresteren en vervolgen van deze Canadezen kost ook nog eens een fortuin. 
Tegelijkertijd ondersteunen de opbrengsten van deze illegale drugshandel zowel georganiseerde misdaad als grotere bedreigingen voor de openbare veiligheid. 

Betekenen deze Canadese ontwikkelingen, dat wij onze status als ‘wietwalhalla’ gaan verliezen? Waarschijnlijk niet. Maar of wij dat imago verdienen is maar de vraag. Wij gedogen namelijk alleen de consumptie van deze softdrugs. Dat coffeeshops onder strenge voorwaarden wiet en hasj mogen verkopen neemt niet weg dat verkoop buiten de shops nog steeds een overtreding is, net als de commerciële teelt van deze verdovende middelen. In dat opzicht kunnen we nog veel van de Canadezen leren. Nieuw wetsvoorstel, iemand?

Terug naar boven