Opgeslagen!
opgeslagen artikelen
0

Dossier: Staatsrecht

Mag Trump alle moslims weigeren?

Staatsrecht

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft wederom de nodige opschudding veroorzaakt met een gevoelige uitspraak. Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en San Bernardino heeft hij namelijk aangekondigd alle moslims de toegang tot het land te willen ontzeggen. Dit inreisverbod zal van toepassing zijn op zowel moslims die naar Amerika willen migreren als op moslims die op vakantie willen in Amerika. Hillary Clinton heeft via Twitter al laten weten dat zij de uitspraken van Trump verwerpelijk vindt. Gaat Trump met dit aangekondigde verbod duidelijk over de grens of zal zo’n inreisverbod juridisch stand kunnen houden?

De andere presidentskandidaten reageerden overwegend met walging op de uitspraken van Trump. Ook personen van buiten de politieke arena hadden geen goed woord over voor de uitlatingen van Trump. Professor Gerald Neuman van Harvard Law beschreef het idee als ‘discriminerend op een manier die op geen enkele wijze te verenigen is met de grondwettelijke principes’. Dit houdt echter nog niet in dat een eventueel verbod daadwerkelijk ongrondwettig zal zijn. Ongrondwettigheid betekent namelijk dat er meer dan een eeuw aan jurisprudentie op dit gebied overboord gegooid zal worden.

Ruime bevoegdheden Congres

Het hoogste gerechtshof in Amerika (Supreme Court) heeft namelijk al meer dan een eeuw de geldende ‘plenary power’ doctrine gevolgd. Deze doctrine houdt in dat het Amerikaanse Congres ruime bevoegdheden heeft om te voorkomen dat niet-ingezeten...Lees meer »

Tags : Trump, Immigratieverbod, SupremeCourt, SanBernardino, Aanslagenparijs, HillaryClinton, Moslimverbod

Boete van 405 euro voor het dragen van gezichtsbedekkende kleding

Staatsrecht

Het OM lijdt een gevoelige 'hennep-nederlaag'

Staatsrecht

Het eeuwenoude gezeur bij verkiezingen

Staatsrecht

Topambtenaar Veiligheid en Justitie stapt op

Staatsrecht

Er vinden grote verschuivingen plaats binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Nadat minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven zijn afgetreden, stapt nu ook de hoogste ambtenaar van het ministerie op.

Dat meldt het ministerie vrijdag. Pieter Cloo, de hoogste ambtenaar, legt zijn functie per direct neer. Na ‘goed overleg’ met Stef Blok, de tijdelijke minister van Veiligheid en Justitie, is hij opgestapt. Cloo wil nieuwe...Lees meer »

Tags : ministerie, Veiligheid en Justitie, Opstelten, Teeven, Cloo, Van der Steur, Dijkhoff, ambtenaar, topambtenaar, topfunctionaris, Balkenendenorm

Meest sexy gekozen politicus treedt toe als nieuwe staatssecretaris

Staatsrecht
Terug naar boven