Opgeslagen!
opgeslagen artikelen
0

Dossier: Strafrecht

Voetbal gered door de wet: het moet wel leuk blijven

Strafrecht
Voetbal gered door de wet: het moet wel leuk blijven

Het kan bijna niet meer misgaan. Volgende week wordt Feyenoord Rotterdam gehuldigd omdat ze landskampioen zijn geworden. Feyenoord-vrij zou een logisch gevolg moeten zijn volgens raadslid van de D66 Jos Verveen en zelfs de burgemeester van Emmen heeft verlof opgenomen om dit festijn bij te wonen. Voetbal is meer dan gewoon een spelletje met een bal. Het zorgt voor gezelligheid voor alle leeftijden en het schept een band tussen supporters. Echter, naast het gezelligheidsspel is er ook de andere kant van het voetbal: voetbalvandalisme en hooliganisme, dingen waar de KNVB vanaf wil. Want voetbal moet wel leuk blijven.

“Feyenoord-hooligan (47) opgepakt voor op het hoofd slaan pianist op station Nijmegen”, “Hooligans op het veld vallen spelers aan: Bastia-Lyon gestaakt”, “PSV - Ajax kort stilgelegd na zwarte rookbommen thuissupporters” en ga zo maar even door. Hooligans en voetbalvandalisme zijn regelmatig in het nieuws. Vorig jaar juni 2015 werd de voetbalwet in Nederland aangescherpt om ernstige misdragingen rondom voetbalwedstrijden tegen te gaan. Het zou strenger zijn dan de Engelse voetbalwet en daardoor ongeregeldheden tot een minimum beperken. Dit wil echter nog niet altijd even goed werken. Er zijn nog steeds veel incidenten die zorgen voor een vervelende sfeer. 

De Engelse Voetbalwet

Engeland was het eerste land dat een ‘voetbalwet’ invoerde. De Engelse supporters stonden erom bekend dat zij veel overlast veroorzaakten tijdens...Lees meer »

Tags : KNVB, Bekerfinale, Voetbal, Strafrecht, Wet verstrekking Justitiële gegevens, De Nederlandse voetbalwet, De Engelse voetbalwet, Digitale meldplicht

Symposium: de strafrechtelijke aanpak van jihadisten

Strafrecht

Thinking-out-of-the-strafrechtelijke box: jurist bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Strafrecht

Nederlandse Spoorwegen: niet oordelen, maar even doorwegen

Strafrecht

De ontwikkeling van vuurwerkregelgeving: van ramp naar veiligheid

Strafrecht

Het proces-Wilders: wat er daadwerkelijk is beoordeeld

Strafrecht

Justitiële dwaling is een probleem in iedere rechtsstaat: twaalf jaar onterecht vast in Fuengirola

Strafrecht
Justitiële dwaling is een probleem in iedere rechtsstaat: twaalf jaar onterecht vast in Fuengirola

De voordeur slaat dicht, dit is mijn kans. Voorzichtig til ik het groene keukentrapje op en dribbel naar de kast in de woonkamer. Nog één keer spits ik mijn oren, maar het enige wat klinkt, is het zachte geknor van de hond en de televisie van boven waar mijn broer Dragon Ball Z zit te kijken. Secuur plaats ik de trap voor de kast, klauter naar boven en open het deurtje. Een walhalla aan trekdrop, paprikawokkels en Sundrop-rozijnen voor het oprapen. Na enkele seconden heb ik gevonden waarvoor ik kwam. Het bescuitkoekje, uitgerust met een smiley en gevuld met chocolade, roept mijn naam. Terwijl ik de reclamejingle neurie (“BN BN tuduhhhduhduhduh”), haal ik de verpakking eraf en eet ik de chocolade-sensatie. Plotseling hoor ik de sleutel in het slot van de voordeur. Ik prop het restant in mijn mond en vlak voordat mijn moeder de woonkamer in komt, schiet ik naar boven. Als ik langs de kamer van mijn broer loop, vraag ik welke aflevering hij aan het kijken is. Op het moment dat mijn moeder naar boven komt gestormd – ‘Shit, het keukentrapje!’- laat ik de verpakking van het koekje onopvallend op het bed van mijn broer vallen. ‘Wie heeft er in de snoepkast gezeten?’. ‘Waarom denk je dat mama?’. Ze kijkt me 2 seconden doordringend aan en ziet dan de snoepwikkel op het bed van mijn broer. My brother from the same mother, een notoire (snoep)kruimeldief, volgt haar blik, schiet in de verdediging, maar mijn moeder is onverbiddelijk. Hij gaat direct na het avondeten (zonder toetje!!) naar bed. ...Lees meer »

Tags : Dwaling, Onterechte gevangenisstraf, Romano van der Dussen, Spanje, Verkrachting, Novum, Nieuw feit, Ton Derksen, Dorothea van Wijlick, Dick van Leeuwerden, ACAS, Fuengirola, Puttense Moordzaak, Ina Post, Lucia de Berk, Showbizzmoord

Corrupte agenten: het klappen van de zweep

Strafrecht

Studentenontgroeningen: cultureel erfgoed of een reeks strafbare feiten?

Strafrecht
Terug naar boven