Van concert naar rechtzaak

Van concert naar rechtzaak

Hoe Astroworld eindigde in een nachtmerrie

Door: Gijs-Erik Mariën

Travis Scott (29), de rapper uit Houston, wereldartiest en schoendesigner wordt nu ook verdacht voor de dood van tien fans. Tijdens zijn concert bij Astroworld Fest raakten bezoekers in het gedrang. Dit liep uit in een verschrikkelijke gebeurtenis die tieners en jongeren het leven heeft gekost. Voor de jurist is dit echter een interessante casus. [1] Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat is de nasleep van dit fiasco?

De exacte reden waarom het publiek naar voren stormde, de zogenoemde crowd surge, is nog niet bekend. Wel wordt door getuigen bevestigd dat er een ‘agressieve sfeer’ hing. [2] Rond 21:30, de tijd dat de rapper opkwam, kwamen de eerste meldingen dat mensen onwel werden. Getuigen bevestigen dat de bezoekers zo hard tegen elkaar gedrukt werden dat ze geen adem meer konden krijgen. Dit had als gevolg dat de bezoekers om hen heen flauwvielen. Een getuige gaf aan dat hij iemand wilde helpen die op de grond viel, maar dat hij door de menigte mee naar voren werd gesleept. [3] Het duurde maar liefst 40 minuten voordat er een einde kwam aan dit horrorscenario.[4]

Deze ramp is uitgelopen op een gigantisch grote rechtszaak. In deze zaak wordt de verdediding, bestaande uit Travis Scott, Drake, Live Nation, Apple en de beveiliging, door 282 eisers aangeklaagd voor 2 miljard dollar.[5] De beveiliging, 528 politieagenten en 755 particuliere beveiligers, beroepen zich op het feit dat zij 'de stekker niet in handen hadden’ (‘We don’t hold the plug’),  zo verklaart Houston Police Chief Troy Finner.[6] Hij geeft aan dat de verantwoordelijkheid bij de artiesten ligt en dat de politie zich niet wil branden aan de duur van de show. Finner verklaart tevens tegen de New York Times dat aanwezige politieagenten erg bang waren voor rellen als ze de stekker eruit zouden trekken. [7]

De eisers stellen dat de organisatie van Astroworld Fest niet genoeg actie heeft ondernomen met betrekking tot de veiligheid van het publiek. Advocaat Thomas J. Henry zegt: ‘De beklaagden zouden een exorbitant bedrag aan dit evenement verdienen en toch kozen ze ervoor  te bezuinigen en hiermee de aanwezigen in gevaar te brengen.’[8]

Apple heeft miljoenen dollars betaald om het festival online exclusief te kunnen streamen. Om die reden wordt Apple op het matje geroepen door de eisers. ‘Eerste rapporten van het onderzoek naar de Astroworld-catastrofe geven aan dat de gebouwen op zo'n manier waren ingericht, dat zij het beste gediend waren met de online streaming van het concert door Apple Music. Dit ging ten koste ging van de veiligheid van de concertgangers’, aldus de eisers. De metalen barrières gebouwd voor de livestream van Apple Music zouden vele uitgangen blokkeren. Hierdoor konden de festivalgangers zich niet goed verspreiden en was een snelle evacuatie niet mogelijk.[9]

Het uiteindelijke oordeel laat voorlopig nog op zich wachten. Het festival zal hoogstwaarschijnlijk geen winst maken. Deze zaak bevestigt in ieder geval dat besparen op veiligheid een hoog prijskaartje heeft. Voor Travis Scott kan deze zaak ook grote financiële gevolgen hebben. Nike heeft laten weten dat zijn nieuwe schoenencollectie voor onbepaalde tijd niet uitgebracht wordt. Ook modehuis Dior heeft haar twijfels over de nieuwe kledinglijn die volgend jaar uitgebracht zou worden.[10]  De rechtszaak is op dit moment in volle gang. Voor nu kan men alleen wachten op een rechtvaardige uitspraak. 

 

 

 

[1] ‘Doden en gewonden bij concert Travis Scott, festival rouwt om slachtoffers’, nos.nl 6 november 2021.

[2] ‘Ook rol rapper Travis Scott bij festivaldrama Houston wordt onderzocht’, ad.nl 7 november 2021.

[3] ‘‘People Are Dying’: Witnesses Describe the Horror of Astroworld Tragedy in Houston’, rollingstone.com 6 november 2021.

[4] ‘9 people have died in the wake of the Astroworld tragedy. A week on, questions remain over who should be held accountable’, cnn.nl 12 november 2021.

[5] ‘Travis Scott, Drake, Apple and Live Nation Facing New $2 Billion Astroworld Lawsuit’, rollingstone.com 18 november 2021.

[6] ‘9 people have died in the wake of the Astroworld tragedy. A week on, questions remain over who should be held accountable’, cnn.nl 12 november 2021.

[7] ‘Travis Scott, Drake, Apple and Live Nation Facing New $2 Billion Astroworld Lawsuit’, rollingstone.com 18 november 2021.

[8] ‘Travis Scott, Drake, Apple and Live Nation Facing New $2 Billion Astroworld Lawsuit’, rollingstone.com 18 november 2021.

[9] ‘Travis Scott, Drake, Apple and Live Nation Facing New $2 Billion Astroworld Lawsuit’, rollingstone.com 18 november 2021.

[10] ‘Nike stelt lancering Travis Scott-sneaker uit na Astroworld-drama’, ad.nl 16 november 2021.