De gouden tips voor het leren voor een tentamen

De gouden tips voor het leren voor een tentamen

Sofie, voorzitter van de Studie Commissie, geeft haar tips om de tentamenperiode te overleven

Bij het aanpakken van je tentamens tijdens de juridische studie kunnen goede adviezen en inzichten van ervaren medestudenten van onschatbare waarde zijn. Sofie Everaerd, een derdejaars studente en voorzitter van de Studie Commissie, geeft enkele tips voor een goede voorbereiding voor je tentamen. 

Sofie en haar rol in de Studie Commissie

Sofie is al twee jaar lid van de Studie Commissie, een commissie die activiteiten organiseert om de juridische vaardigheden van studenten te verbeteren. Ze merkt op dat het vak 'Juridische Academische Vaardigheden' (JAV) met name als lastig wordt ervaren omdat er weinig werkgroepen zijn, wat leidt tot de verwachting van zelfstandig leren. "Dit kan voor sommige studenten wellicht als uitdagend worden ervaren", aldus Sofie. "Met de Studie Commissie organiseren we ongeveer zes keer per jaar activiteiten, die toegankelijk zijn voor alle studenten. Zo hebben we bijvoorbeeld al een training gegeven aan eerstejaars studenten over het gebruik van de wettenbundel."

Plannen 

Een van Sofies kernadviezen is een planning maken. "Een goed doordacht plan zorgt voor structuur en minder stress," benadrukt ze. "Het is van cruciaal belang om alle taken op papier te zetten, dit zorgt voor een goed overzicht. Begin met de taken die de hoogste prioriteit hebben, zelfs als ze pas aan het eind van de week af moeten zijn. Het is demotiverend om achter de feiten aan te lopen, dus overschat jezelf niet en plan eerder te veel tijd in voor je taken dan te weinig.” Verder geeft ze aan dat per week een planning maken veel handiger is dan voor een hele maand. “Je weet nooit wat er volgende week gebeurt, je kunt bijvoorbeeld ziek worden. Dit zorgt ervoor dat je planning aangepast moet worden, wat ook weer demotiverend kan werken. Vergeet ook niet om pauzes in te plannen en ga dan ook echt weg van je bureau of even een stukje lopen, dit kan je helpen met je concentratie.”

Omgaan met de wettenbundel 

Voor juridische studenten is de wettenbundel een onmisbaar instrument. Sofie geeft advies: "Identificeer en markeer de meest gebruikte artikelen en ontwikkel je eigen systeem voor het plaatsen van tabjes.” Ze geeft aan dat je zelf moet kijken wat bij jou past. Iedereen heeft hiervoor een andere methode. Probeer dus een methode te vinden die ervoor zorgt dat je tijdens je tentamen snel de wetten kunt vinden die je nodig hebt. Hoe vaker je met je wettenbundel oefent, hoe sneller je artikelen gaat vinden. 

Omgaan met jurisprudentie 

Vaak moet je ook jurisprudentie kennen voor een tentamen. Jurisprudentie zijn rechterlijke beslissingen die als richtlijn dienen voor rechtspraak in latere, soortgelijke gevallen. Dit kan een struikelblok zijn voor veel studenten, maar Sofie heeft een strategie om dit aan te pakken: "Het is lastig om alle uitspraken in detail te lezen. Concentreer je op de feiten, rechtsregels en het kernonderwerp van de jurisprudentie. Dit helpt je om de jurisprudentie beter te begrijpen." 

Balans tussen studeren en het studentenleven 

Een uitdaging voor elke student is het vinden van de juiste balans tussen studeren en genieten van het studentenleven. Sofie raadt aan: "Plaats je studie op de eerste plaats en houd sociale activiteiten op stand-by totdat je studiewerk is voltooid. Consistent bijhouden van de studiestof is van groot belang. Je kunt samen met vrienden studeren en elkaar ondersteunen om toch het sociale aspect toe te voegen aan het studeren.” Bovendien deelt ze haar ervaring met het balanceren van haar studie en haar actieve betrokkenheid bij de studievereniging: "In mijn eerste jaar was ik terughoudend in mijn activiteiten bij de JFR. Als ik nu terugkijk, besef ik dat ik in mijn eerste jaar ook lid had kunnen worden van een commissie en dit had kunnen combineren met mijn academische leven. Het organiseren van activiteiten in een commissie biedt namelijk de mogelijkheid om veel medestudenten te ontmoeten, terwijl je tegelijkertijd waardevolle kennis opdoet over de juridische wereld. Dit geldt natuurlijk vooral als je betrokken bent bij een formele commissie."

De gouden tip van Sofie 

Tot slot deelt Sofie haar ultieme advies: "Houd je leerdoelen bij en bereid je grondig voor op de onderwijsgroepen. Dit maakt het leren aanzienlijk makkelijker, omdat je minder hoeft te doen in de laatste week voor een tentamen. Je hebt namelijk gemiddeld vier dagen zonder onderwijsgroepen  om te leren.” Ook geeft Sofie aan dat zelfs als je de leerdoelen niet volledig begrijpt, het bijwonen van de onderwijsgroepen altijd handig is. Verder geeft ze aan dat als je tegen het studeren op gaat kijken, het handig is om een andere leermethode te proberen. Het is namelijk essentieel om een leermethode te hebben die goed bij je past. 

Met deze tips van Sofie ben je goed op weg om je eerste tentamen met vertrouwen tegemoet te treden. Het correct plannen van je studie, het beheersen van de wettenbundel en het begrijpen van jurisprudentie zijn cruciale stappen op weg naar succes. Vergeet niet om je leerdoelen bij te houden en je goed voor te bereiden op de onderwijsgroepen.