De Meesterweek: In gesprek met de Commissarissen Externe Betrekkingen

De Meesterweek: In gesprek met de Commissarissen Externe Betrekkingen

De 34e Meesterweek gaat op 16 februari weer van start. De Meesterweek organiseert themadagen waarin workshops worden gegeven en biedt recruitment mogelijkheden om studenten in contact te brengen met advocatenkantoren, overheidsinstanties en maatschappelijk instanties. Op deze manier wordt de afstand tussen praktijk en theorie verkleind. Amber Arensman en Charlie Monteban zijn dit jaar allebei Commissaris Externe Betrekkingen bij de Meesterweek Commissie en geven ons een kijkje achter de schermen. 

Willen jullie jezelf eerst even voorstellen?

Charlie: ‘’Ik ben Charlie, één van de Commissarissen Externe Betrekkingen, ik doe nu de bachelor Rechtsgeleerdheid en ik wil hierna de master Strafrecht doen.’’
Amber: ‘’Ik ben Amber, ik ben ook Commissaris Externe Betrekkingen en ik wil na mijn bachelor Rechtsgeleerdheid de master Privaatrecht gaan doen.’’

Waarom hebben jullie gesolliciteerd voor de Meesterweek Commissie en specifiek voor deze functie?

Charlie: ‘’Het is de enige functie binnen de Meesterweek Commissie waarbij je veel in contact bent met de advocatenkantoren en connecties vastlegt. Het is voor mijzelf ook een goede manier om te ontdekken welke advocatenkantoren bij mij passen voor mijn latere loopbaan. Je gaat naar de kantoren toe en proeft daar de sfeer. ’’
Amber:’Ja, voor mij geldt hetzelfde. Je legt goed contact met advocatenkantoren, iets wat vaak bij de studie zelf nog ontbreekt en door het contact met deze kantoren werd ik enthousiast en wilde ik solliciteren voor de Meesterweek Commissie. Ook voor mijn latere carrière is het een kans om te oriënteren bij welke kantoren ik later wil solliciteren.’’
Charlie: ‘’Het is uniek wat wij doen, omdat wij niet enkel een recruitment event hebben op een externe locatie. Wij gaan echt naar de kantoren toe en proeven daar ook de sfeer.‘’

Wat vinden jullie belangrijk bij het kiezen van advocatenkantoren voor de Meesterweek?

Charlie: ‘’Ieder jaar zijn de voorkeuren anders. Het is voornamelijk belangrijk dat er een succesvol acquisitiegesprek heeft plaatsgevonden.’’
Amber: ‘’Het is uiteraard belangrijk dat wij enthousiast waren na een acquisitiegesprek, maar ieder kantoor heeft eigen kwaliteiten. Daarnaast doen veel advocatenkantoren ieder jaar mee en zij hebben een duurzame relatie met de Meesterweek.’’

Wat houdt een acquisitiegesprek in?

Amber: ‘’Middels een acquisitiegesprek, bieden wij aan kantoren diensten uit ons portfolio aan. Het hoofddoel is om de advocatenkantoren mee te laten doen met de Meesterweek. Daarnaast is het ook een kennismaking met elkaar.’’
Charlie: ‘’Je wilt een samenwerking aangaan en proberen om deze samenwerking op een duurzame manier tot stand te laten komen, zodat zij ieder jaar mee willen doen.’’

Hoe zorgen jullie voor diversiteit binnen de advocatenkantoren?

Charlie: ‘’Dat is best lastig. Het ligt eraan welke kantoren geïnteresseerd zijn.’’
Amber: ‘’We proberen er wel rekening mee te houden. We merken ook dat de interesse onder studenten verder gaat dan enkel de kantoren op de Zuidas. We proberen steeds meer andere partijen bij de Meesterweek te betrekken en op die manier andere kanten van de juridische wereld te laten zien.’’ 

Hoe zijn jullie op het thema voor de Meesterweek gekomen en hoe zorgen jullie ervoor dat het thema terugkomt in de themadagen?

Amber: ‘’Wij moeten voor aanvang van ons beleidsweekend thema’s insturen. Je gaat met elkaar brainstormen. Toen Mindset in Motion werd genoemd, waren we het snel met elkaar eens!’’
Charlie: ‘’Je bespreekt wat de gedachte achter het thema is. Met de voorbereiding van alles om de Meesterweek heen houdt je het thema in gedachten, maar inhoudelijk op de themadagen zelf kunnen wij niet veel doen. De Meesterweek heeft rechtsgebieden die elk jaar terugkomen en kantoren moeten iets met hun rechtsgebied doen. Het thema komt voornamelijk in het openingscongres naar voren, maar minder op de themadagen zelf.’’
Amber: ‘’Het is vooral de gedachte achter de Meesterweek. Mindset in Motion betekent voornamelijk dat je op zoek gaat naar wat je later wil bereiken.’’

Waar letten jullie op bij het selecteren van sprekers voor het openingscongres?

Charlie: ‘’Dat draait echt om het thema.’’
Amber: ‘’Dat is vooral de taak van de voorzitter. Zij heeft gekeken naar welke sprekers iets over het thema kunnen vertellen. De hoofdpartner, EIFFEL, brengt één spreker naar voren. Dat is dit jaar Nouchka Fontijn. Zij is een topsporter en kan goed vertellen over hoe zij in een bepaalde mindset komt. Jacco Janssen is tevens spreker en hij heeft een bepaalde kijk op het recht. Dan is er ook nog Joseph Oubelkas, hij heeft in de Marokkaanse gevangenis gezeten en heeft ook een bepaalde mindset ontwikkeld. Het sluit dus allemaal goed aan op het thema. De dagvoorzitter is Julia Mekkes. Zij heeft een jonge en frisse blik op de strafrechtelijke advocatuur.’’

Welke dag van de Meesterweek mogen de studenten écht niet missen?

Charlie en Amber: ‘’De Recruitmentdag is dit jaar op het SS Rotterdam. Tijdens de Recruitmentdag kan de student in gesprek gaan met zijn favoriete advocatenkantoor. Door middel van workshops en persoonlijke gesprekken kun je de partners beter leren kennen en jezelf van je beste kant laten zien. Er doen dit jaar hele mooie partners mee, dus het is het echt waard om hieraan mee te doen!’’

Tot slot

Ben jij benieuwd geworden naar de Meesterweek, maar heb je nog vragen? Maandag 8 tot en met vrijdag 19 januari ben je welkom bij de stand in het Sanders gebouw! Ben je volledig overgehaald en wil je je inschrijven? Vanaf 16 januari kan jij je inschrijven voor de themadagen van de Meesterweek via meesterweek.nl