Milieudefensie spant zaak aan tegen ING

Milieudefensie spant zaak aan tegen ING

De actiegroep Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen ING. Volgens Milieudefensie volgt ING niet het klimaatplan dat is gemaakt om te voldoen aan de eisen van het klimaatakkoord van Parijs. 

ING ontving vrijdag 19 januari een aansprakelijkstelling van Milieudefensie. Daarin staat dat de actiegroep een klimaatplan van ING eist met concrete maatregelen. Milieudefensie wil dat ING met de maatregelen zijn CO2- uitstoot in 2030 halveert ten opzichte van 2019.(1) Daarnaast eist de milieuorganisatie dat ING klanten gaat weren die blijven vervuilen. De bank moet volgens Milieudefensie overtuigende klimaatplannen eisen van grote vervuilende bedrijven. Alleen dan is Milieudefensie bereid om zaken met ING te doen.(2)

‘’De grondslag voor de zaak is het mensenrechten recht,’’ zegt Roger Cox, advocaat van Milieudefensie in het radioprogramma Nieuws en Co. De zaak die Milieudefensie nu aanspant tegen ING komt voort uit de eerder door de organisatie gewonnen zaak tegen Shell in 2021.(3) Deze komt voort uit de Urgenda zaak van 2019.(4) In de zaak tegen Shell sprak Milieudefensie Shell aan dat hij niet de wettelijke zorgplicht over het creëren van het gevaar van klimaatverandering heeft nageleefd.(3) Milieudefensie is van plan dezelfde strategie te gebruiken in de zaak tegen ING.(1)

ING rapporteert wel over zijn CO2-uitstoot, maar volgens Milieudefensie is die rapportage niet compleet. Het grootste deel van de emissies van een bank is de uitstoot van de cliënten van de bank. Alle emissies van de klant zijn verbonden met de bank, omdat die leningen verstrekt of obligaties helpt uit te geven. Die emissies noemt ING niet in zijn rapport, maar zorgen volgens Cox wel voor de grootste uitstoot.(5)

Donald Pols, Milieudefensie-directeur legt uit aan de NRC dat ze hebben gekozen voor een financiële instelling om aan te klagen, omdat financiële instellingen, zoals ING, faciliteren hoe de economie zich ontwikkelt. Mensen moeten volgens Pols bedrijven onder andere verantwoordelijk houden voor het klimaatprobleem en dat kan nooit worden opgelost als er in het bedrijfsleven geen stappen worden gezet. ‘’De financiële sector heeft een ongelooflijke macht om met geld bij te dragen aan de energietransitie," zegt Pols.(1)

Milieudefensie klaagt ING aan, omdat ING de bank is die voor de grootste uitstoot zorgt in Nederland. De omvang van de uitstoot is volgens Cox 1,5 tot 2 keer de emissies van Nederland. Door de indirecte controle van ING voor een groot deel van de substantiële emissies wordt juist ING aangesproken op zijn beleid. De medeplichtigheid aan de CO2-uitstoot en daarmee mensenrechtelijke schendingen is voor Milieudefensie een voldoende grondslag om ING rechtstreeks aan te spreken.(5)

Voor ING kwam het niet als een verrassing dat Milieudefensie de zaak aankondigde. Milieudefensie gaf al eerder aan dat ze juridische stappen willen zetten na de winst van de Shell zaak in 2021. In de eerste reactie van ING geeft het bedrijf aan dat ING een impactvolle actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan en dat duurzaamheid deel uitmaakt van hun hele strategie. ING betoogt ook dat ze al veel duurzame activiteiten financieren, maar dat ze nog steeds meer financieren dat niet duurzaam is. Dit komt volgens de bank doordat ze de wereldeconomie weerspiegelen en 80% van de energie die wereldwijd wordt gebruikt, gebaseerd is op fossiele brandstoffen. (6)

ING gaf vorige maand al aan dat ze in 2040 volledig stoppen met het financieren van bedrijven die naar gas en olie boren. Het doel voor 2030 is om dat te verminderen met ruim een derde.(7) Voor milieudefensie is dat niet genoeg. Zij wil dat ING zijn CO2-uitstoot in 2030 heeft gehalveerd. Daarvoor wil Milieudefensie dat ING zijn klanten vraagt om klimaatplannen te maken die er binnen een jaar liggen.(7)

Bronnen

  1. ‘Milieudefensie pakt na Shell ING aan via de rechter: Stoppen met olie in 2040? Dat is vijftien jaar te laat’, NRC.nl, 19 januari 2024.

  2. ‘Milieudefensie start klimaatrechtszaak tegen ING, NOS.nl, 20 januari 2024.

  3. Rb. Den Haag 26 mei 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:5337.

  4. HR 20 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:2006 .

  5. Wallenburg, F. (presentatrice). (2024, 19 januari). Waarom klaagt milieudefensie de ING aan? (Radio fragment). Nieuws en Co. Hilversum, Nederland: NPO Radio 1.

  6. ‘Reactie ING op aankondiging Milieudefensie, Nieuws.ING.nl, 19 januari 2024.

  7. ‘Dit eisen we van ING in onze nieuwe Klimaatzaak, Milieudefensie.nl, 19 januari 2024.